Pneumokokvaccination

Vaccinationsprogram mod pneumokoksygdom til personer, der er fyldt 65 år, og til risikogrupper

 

Vaccinationsprogrammet mod pneumokoksygdom skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme, og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark. Vaccinationspakken indeholder blandt andet et tilbud om pneumokokvaccination til personer, der er fyldt 65 år og til risikogrupper.

Vaccinen kan gives til beboere på plejehjem, personer der er fyldt 65 år med kronisk sygdom, f.eks. kronisk lungesygdom, diabetes, kronisk nyre- og leversygdom, hjertesygdom, samt personer under 65 år med særlig høj risiko for alvorlig pneumoksygdom, f.eks. ved manglende milt.

Der vaccineres med den 23-valente Pneumovax-vaccine.

Det anbefales ikke at re-vaccinere, hvis du indenfor de sidste 6 år er blevet pneumokokvaccineret.

For patienter med nedsat immunforsvar anbefales i særlige tilfælde en kombination af den 13-valente vaccine Prevenar samt Pneumovax. Prevenar er ikke omfattet af vaccinationsprogrammet og er derfor selvbetalt.

Meget almindelige bivirkninger er almene symptomer med feber ≤38.8°C, rødme, hævelse, smerte og varmefornemmelse på indstiksstedet. Symptomerne fortager sig sædvanligvis i løbet af 5 dage.